Ισοπαλία ελπίδας, αλλά όχι πανηγυρισμού

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-1
«Ισοπαλία σαν ήττα και πάμε παρακάτω...» τιτλοφορούσα το άρθρο μετά το ισόπαλο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Αναρωτιέμαι αν ο τίτλος «Ισοπαλία σαν νίκη και πάμε παρακάτω...» θα ταίριαζε άραγε μετά το ισόπαλο 1-1 με τον Ολυμπιακό εκτός έδρας;

Δυστυχώς ή ευτυχώς το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και αναλύουμε το παιχνίδι. Με ακριβώς την ίδια εικόνα και των δύο ομάδων στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" θα διαβάζαμε τελείως διαφορετικά πράγματα αν ο Σιμάνσκι δεν είχε ισοφαρίσει (είτε γιατί θα αστοχούσε στην κεφαλιά, είτε γιατί θα την έβγαζε ο Βατσλίκ).

Σε περίπτωση (νέας) ήττας της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό τα ρεπορτάζ και τα σχόλια των φιλάθλων σε ιστοσελίδες και social media θα εστίαζαν αποκλειστικά στα αρνητικά της ομάδας (που δεν ήταν λίγα και χθες), ενώ μετά το ισόπαλο 1-1 ήρθαν στην επιφάνεια τα (όποια) θετικά υπάρχουν στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Επειδή "ουδέν κακόν αμιγές καλού" (ισχύει και το αντίστροφο) δεν είναι όλα μόνο μαύρα ή μόνο άσπρα. Σημασία έχει που θα εστιάσεις, τι θα αναδείξεις κι αν προσπαθείς να δεις (και να μεταφέρεις) ολόκληρη την εικόνα και όχι μόνο ένα μέρος της (όπως γίνεται συνήθως ανάλογα με το τι θες να τονίσεις).

Το παιχνίδι των play off ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ (1-1) δεν διέφερε πολύ από το αντίστοιχο του πρωταθλήματος (που κέρδισε ο Ολυμπιακός με 1-0). Είχε παρόμοια εικόνα και χαρακτηριστικά πλην του τελικού σκορ (συν του ότι στο ματς πρωταθλήματος παρότι η ΑΕΚ κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό αυτό δεν μετουσιώθηκε σε ευκαιρίες). Υπήρχαν όμως κάποιες λεπτομέρειες που έκαναν την διαφορά.

Σε σχέση με το ματς πρωταθλήματος η ΑΕΚ είχε τέσσερις βασικές διαφορές: άλλον προπονητή, Στάνκοβιτς (αντί Τσιντώτα), Αραούχο (στο πρωτάθλημα ήταν εκτός αποστολής) και (κυρίως) Κριχόβιακ, ο οποίος έκανε τη διαφορά σε μεγάλο βαθμό (μαζί με τον Στάνκοβιτς).

Να σταθώ λίγο στο τέρμα που δέχθηκε η ΑΕΚ. Είναι δυνατόν; Γκολ από βολέ τερματοφύλακα σε εκτός έδρας ντέρμπι κόντρα στον πρωτοπόρο (και η άμυνα για μία ακόμη φορά στην σέντρα); Υπάρχει τρόπος να δεχθείς γκολ που να μην τον έχουμε δει φέτος στην ΑΕΚ; Κάποια πράγματα είναι αδύνατον διορθωθούν τώρα, στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου, οπότε λίγη περισσότερη προσοχή (από όλους) και πάμε παρακάτω.

Περί Κριχόβιακ (μέρος 2ο)...

Μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ είχα γράψει για το (μέτριο) ντεμπούτο του Κριχόβιακ και πόσο κοντά ή μακριά ήταν οι προσδοκίες μας.

Ως φυσική εξέλιξη (για νέο παίκτη που του λείπει και ο αγωνιστικός ρυθμός) ο Γκρεγκόρζ ήταν όχι μόνο καλύτερος από το ντεμπούτο του, αλλά και σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Όσο για την τότε απορία μου (γιατί δεν ξεκίνησε τον Σιμάνσκι δίπλα στον Κριχόβιακ) η απάντηση δόθηκε από τον Πολωνό (ή για την ακρίβεια από τους δύο Πολωνούς).

Τα στατιστικά της ισοπαλίας

Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος από την ΑΕΚ στα 14 τελευταία επίσημα παιχνίδια τους, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των δύο ομάδων. Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ μας γυρίζει πίσω στον Φεβρουάριο του 2018 (προημιτελικά του κυπέλλου).

Παράλληλα ο Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στα 13 τελευταία παιχνίδια για το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, επίσης ρεκόρ στην ιστορία τους. Τελευταία νίκη της ΑΕΚ ήταν στις 4 Φεβρουαρίου 2018 (την χρονιά του τίτλου). Έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια που υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και έχουν διεξαχθεί στο καινούριο γήπεδο μετά το 2004.

Η ΑΕΚ ΔΕΝ έχασε από τον Ολυμπιακό μετά από πέντε διαδοχικές ήττες στα μεταξύ τους παιχνίδια και ΔΕΝ έχασε στην έδρα του Ολυμπιακού μετά από έξι διαδοχικές ήττες. Η ΑΕΚ σκόραρε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" μετά από 38 μήνες (17 Φεβρουαρίου 2019 η αμέσως προηγούμενη φορά).

Η συνέχεια - Θα έρθει η πρώτη νίκη;

Η ΑΕΚ διατήρησε την τρίτη (3η) στην βαθμολογία, αλλά δεν έχει γνωρίσει ακόμη την χαρά της νίκης στα play off (δύο εκτός έδρας ισοπαλίες, μία εντός έδρας ήττα). Μήπως ήρθε η ώρα για την πρώτη νίκη υποδεχόμενη το βράδυ της προσεχούς Κυριακής (10/04, 19:30) τον ("λαβωμένο") Άρη;

ΥΓ1. Τρία παιχνίδια στα play off: ένα στο ΟΑΚΑ (ήττα από ΠΑΟΚ), ένα στο "Απόστολος Νικολαΐδης" (1-1 με Παναθηναϊκό) και ένα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (1-1 με Ολυμπιακό). Συνολικά η ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα έχει στο ΟΑΚΑ οκτώ (8) νίκες, μία (1) ισοπαλία και πέντε (5) ήττες. Εκτός έδρας ο απολογισμός είναι (6) νίκες, πέντε (5) ισοπαλίες και τέσσερις (4) ήττες. Αν είχε εκμεταλλευθεί καλύτερα τον παράγοντα έδρα η παρουσία της στο πρωτάθλημα θα ήταν τελείως διαφορετική.

ΥΓ2. Πολύ μουρμούρα για την απόδοση του Νορντίν Άμραμπατ. Μπορεί να μην είχε την εντυπωσιακή παρουσία που είδαμε στο αντίστοιχο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, αλλά -πέραν της ασίστ- είχε 4/6 γεμίσματα, τέσσερις (4) πάσες, μόλις τρία (3) λάθη (όταν πχ ο Κριχόβιακ και ο Λιβάι είχαν από επτά και ο Αραούχο έξι) και ένα κλέψιμο.

Πέραν της (ψυχρής) στατιστικής ο Νορντίν είχε αδιάκοπα τρεξίματα και δυσκόλεψε πολύ τους αμυνόμενους του Ολυμπιακού τόσο σε φάση επίθεσης, όσο και σε φάση άμυνας (pressing). Όντως κάποιες στιγμές θυμίζει ποδόσφαιρο αλάνας και κρατάει περισσότερο (από όσο ίσως πρέπει) την μπάλα, αλλά από αυτό σημείο μέχρι τα πλήρως απαξιωτικά σχόλια που διάβασα για έναν ποδοσφαιριστή με τρομερή ενέργεια μέσα στο παιχνίδι, μεγάλη ποιότητα, εμπειρία και έντονη προσωπικότητα υπάρχει απόσταση.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Καλή ΑΕΚ, κακός Άρης, άνετη νίκη (videos)

Τα στατιστικά της ΑΕΚ στον 1ο γύρο των play off

Έπιασε τον Χόκαν Σάντμπεργκ ο Πόνσε

Αυτές οι τάσεις αυτοκτονίας...