Miguel Cardoso: Should i stay or should i go?

Ο προπονητής της ΑΕΚ Miguel Cardoso
Εύλογο το ερώτημα του τίτλου, θα πει κάποιος. Είναι πολύ νωρίς για να τεθεί τέτοιος προβληματισμός θα πει κάποιος άλλος. Η αλήθεια είναι πως όσοι δεν έχουμε κάποιο (θεσμικό) πόστο στην ΠΑΕ ΑΕΚ μπορούμε ελεύθερα να εκφράσουμε την -όποια- άποψή μας. Δεν φέρουμε την ευθύνη αυτής, δεν έχουμε πίεση, ούτε θα πληρώσουμε το κόστος μιας πρόωρης (και -γι' αυτό- ίσως λανθασμένης) απόφασης. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας όμως δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Οφείλει να μελετήσει την διαμορφωθείσα κατάσταση και να πράξει αναλόγως. Με σιγουριά στην απόφασή του και γνώση ότι επηρεάζει άμεσα το μέλλον της ΑΕΚ. Προς το καλύτερο; Προς το χειρότερο; Δεν μπορεί να το γνωρίζει, αλλά αυτός θα αναλάβει το βάρος της απόφασης κι αυτός (όχι εμείς) θα τα "ακούσει" σε περίπτωση που η απόφασή του δεν αποδειχθεί σωστή ή έστω καλύτερη της παρούσας κατάστασης.

Χρειάζεται πίστωση χρόνου ο Καρντόσο ή θα έπρεπε να "πακετάρει" ήδη τα πράγματά του; Υπάρχει προοπτική στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να επιβάλει στην ΑΕΚ ή ματαιοπονεί; Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αυτό που όντως γνωρίζω είναι ότι δεν είναι σίγουροι και στην ΠΑΕ. Όντως το "σύστημα Καρντόσο" θέλει χρόνο για να αφομοιωθεί. Δεν είναι απλή υπόθεση η μετάβαση.

(Παρένθεση: Θυμάμαι την Λίβερπουλ όταν πρωτοπήρε τον Μπενίτεθ "έτρωγε" -αρχικά- συνεχώς γκολ από στατικές φάσεις σε βαθμό γενικότερου προβληματισμού. Το να αφομοιώσουν οι παίκτες την άμυνα ζώνης -αντί του μαν του μαν- σε κόρνερ ή φάουλ πήρε χρόνο και πολλά "φθηνά" τέρματα παθητικό. Τελικώς απέδωσε όμως. Κλείνει η παρένθεση.)

Τα ερωτήματα με το total football που θέλει να εφαρμόσει ο Πορτογάλος τεχνικός (και) στην ΑΕΚ. Είναι δύο:

1) Μπορεί το υπάρχον υλικό του "δικεφάλου" να υποστηρίξει αυτόν τον τρόπο ποδοσφαίρου (σε άμυνα και επίθεση);

2) Μπορεί ο Καρντόσο να διδάξει το συγκεκριμένο σύστημα; Το ότι το κατέχει θεωρητικά, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το μετουσιώσει σε πράξη.

Εάν η απάντηση στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι "ΝΑΙ" τότε του δίνεις χρόνο ανεξαρτήτως κόστους (σε βαθμούς κλπ). Εξάλλου γι' αυτό τον πήρες. Αυτό προέταξες ως επιχείρημα που τον προτίμησες από τον Χιμένεθ. Εάν όμως η απάντηση δεν είναι καταφατική και στα δύο ερωτήματα τότε οφείλεις να επανεξετάσεις άμεσα το θέμα σε άλλη βάση.

Έχω όμως και μία σειρά από (αγωνιστικές) σκέψεις - προβληματισμούς παρατηρώντας τα τρία Ευρωπαϊκά παιχνίδια της ΑΕΚ:

1) Ο Καρντόσο μου έδωσε την εντύπωση ότι είδε τα -μέχρι τώρα- ματς ως παιχνίδια προετοιμασίας. Κάτι που δικαιολογεί την αλλαγή του Λιβάια κι όχι του Ολιβέιρα στον επαναληπτικό με την Κραϊόβα. (Είπε ότι τον άφησε μέσα για να πάρει χρόνο συμμετοχής. Αυτά όταν κρίνεται Ευρωπαϊκή πρόκριση δεν είναι σοβαρά πράγματα!)

2) Ο Καρντόσο υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο σύστημα ότι κι αν γίνει. Εναλλακτικές δεν δείχνει να έχει. Δεν γίνεται να παίζεις Ευρωπαϊκό ματς με ένα αμυντικό χαφ. Δεν έχεις αντίπαλο ούτε την Λαμία, ούτε τον Παναιτωλικό. Έχεις απέναντί σου πλουσιότερη ομάδα ανώτερου πρωταθλήματος και θες (πρωτίστως) να διατηρήσεις το "μηδέν" στην εστία σου ενόψει επαναληπτικού. Και βάζεις μόνο τον Σιμόες στον άξονα με τον Σιμάο ή τον Κρίστισιτς δίπλα του. Παίκτες δηλαδή που δεν είναι κόφτες κι έχουν περισσότερο οργανωτικά χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα; "Μπάζεις" από τον άξονα, ιδιαίτερα όταν ο Σιμόες "σκάει" γιατί τρέχει για δύο. Του είπε κανείς (του Καρντόσο) ότι προπονεί την Λίβερπουλ ή την Ρεάλ ή την Μπάρτσα;

3) Είμαι ο μόνος που βλέπω (και πιστεύω) ότι ο Ολιβέιρα μαζί με τον Λιβάια δεν χωρούν στην ενδεκάδα; "Βαριά" σκαριά και τα δύο. Ποιος θα ξεκινήσει την πίεση ψηλά; Ποιος θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού (του αντιπάλου) εν τη γενέση της; Αν υπολογίσεις και την (ελάχιστη) αμυντική συνεισφορά των Ζεράλδες, Βέρντε σας φαίνεται παράλογο τα ανασταλτικά κενά της ΑΕΚ με τους κεντρικούς χαφ και την τετράδα των αμυντικών να "τραβούν όλο το κουπί"; Ο Λιβάια θέλει δίπλα του (ή μπροστά του) έναν επιθετικό τύπου Πόνσε ή Αραούχο. Με έκρηξη και τρεξίματα να κυνηγούν τα αντίπαλα στόπερ μέχρι τα... αποδυτήρια!

Είδα με "στραβό" μάτι την απόφαση της ΑΕΚ για τον Μανόλο Χιμένεθ. Είχα (εξ' αρχής) τους ενδοιασμούς μου για τον Καρντόσο και το νέο μοντέλο που (αποφάσισε η ΠΑΕ ότι) πρέπει να ακολουθήσει η ΑΕΚ. Δεν είμαι αισιόδοξος για το (άμεσο τουλάχιστον) μέλλον με την υπάρχουσα κατάσταση. Το μόνο όμως που μπορώ να κάνω στην παρούσα φάση είναι να περιμένω...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Περί Κατίδη...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Δείτε όλα τα γκολ της ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα